vrijdag 1 juni 2012

N-VA voorstel Vredesbos - Herdenking 100 Jaar Grooten Oorlog Lebbeke wordt gedeeltelijk gerealiseerd.

Volledige realisatie aangewezen.

4 september 1914

Op 4 september 1914 werden een aantal Lebbeken op gruwelijke wijze vermoord en een put die ze eerst zelf moesten delven.
De weide waar dit gebeurde, omzoomd door knotwilgen, N-VA Lebbeke wil deze weide omvormen tot een Vredesbos met herdenkingsmonument, ter nagedachtenis van de slachtoffers.


Dit initiatief ziet N-VA wij in het vooruitzicht van de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van het begin van 100 jaar WO I "den Grooten Oorlog".

Meerderheid keurt het voorstel af.

Dit voorstel werd door raadslid Goedele Uyttersprot op de gemeenteraad van Lebbeke van maart 2012 gebracht.

Het werd door de meerderheid afgewezen in bewoordingen die niets aan de verbeelding overlaten:

De burgemeester stelde dat de slachtoffers zich omkeren in hun graf en dat N-VA zich moest schamen een dergelijk voorstel te doen.
De burgemeester wil op de bewuste weide immers een KMO-zone aanleggen !!

Groeiende steun
Het N-VA voorstel krijgt ondertussen meer en meer steun en bijval: de VOS (Vereniging Vlaamse Oud-Strijders), nabestaanden van de slachtoffers,de buurtbewoners, eigenaars van de weide, twee ereburgers van Lebbeke, mensen begaan met het onroerend erfgoed, milieugroepen,…

De Gecoro, de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, heeft zich zopas (14.5.2012) in een advies uitgesproken om het Vredesbos/Vredespark gedeeltelijk te realiseren.
Van het geplande KMO-gebouw, op de weide waar de gruwelen zich voordeden, wordt een gedeelte afgenomen en een plaats voorzien voor een monumentje en groenvoorziening,

N-VA Lebbeke vraagt volledige realisatie Vredesbos.

Goedele Uyttersprot: in ons voorstel werd de volledige weide, die momenteel omgeven is door oude knotwilgen, als Vredesbos/Vredesweide aangezien.
Dit zou kunnen gecombineerd worden met bv het Geboortebos, waarbij elk in Lebbeke geboren kindje een boom krijgt.
Kan het symbolischer? De gruwelen van de oorlog tegenover de geboorte van nieuw leven?
In onze optiek zou dit plan ook een educatieve rol krijgen: een wandelpad, een herdenkingsmonument, groen,..en dat in een buurt met twee grote scholen, het OCMW,…
Bovendien staat de weide bekend als zeer moerassig en is een aangepaste beplanting de beste oplossing. Wij blijven dan ook bij ons oorspronkelijk voorstel.

N-VA is dan weer verrast dat het Schepencollege nu wel enigszins oor heeft naar dit initiatief, na de onbetamelijke afwijzing op de gemeenteraad.

Advies van de Vlaamse Overheid Onroerend Erfgoed:

N-VA vroeg advies aan de bevoegde diensten .
“….Het lokaal initiatief tot het inrichten van een herdenkingsweide of herdenkingsbos zou de historische locatie een bijkomende sociaal-culturele waarde geven, als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.
De aaneensluitende rij van oude knotwilgen langsheen de zuid-westelijke perceelrand van de weide is te waarderen als biologisch waardevol element. (volgens de biologische waarderingskaart)

Onroerend Erfgoed pleit voor behoud van de knotwilgen.

Binnen de huidige visie van het RUP zou de bomenrij bewaard blijven en worden uitgebreid als lineair groen. Er is een noodzakelijke en verplichte buffer te voorzien tussen de lokale bedrijvenzone en de bewoning langsheen de Veldekensstraat.

Om het behoud van de knotwilgen te vrijwaren is een cirkelvormige beschermingszone voor wortels en takkengestel af te bakenen.

In die optie ware het beter om de gehele waterrijke weide of de beide onderzoekspercelen te bestemmen als bufferzone.

Mocht de realisatie van het project worden uitgevoerd, mede in het kader van de aanleg van een noodzakelijke bufferzone, dan suggereert Onroerend Erfgoed te opteren voor de aanleg van een herdenkingsweide, waarbij de symbolische boomaanplant wordt voorzien aan de randen van het perceel met behoud van een grasland (te maaien). Een herdenkingsmonument kan dan in het midden van het perceel worden geplaatst.

De Vlaamse regering ondersteunt initiatieven rond de herdenking van 100 jaar “Grooten Oorlog,”
De realisatie van een herdenkingsweide kan beschouwd worden als een mooi project, wanneer deze gedragen wordt door de ganse lokale gemeenschap.”
(schrijven dd 21.3.2012- Sonja Vanblaere-Administrateur-generaal Onroerend Erfgoed)

Voor N-VA Bestuur
Karel Uyttersprot