woensdag 20 juni 2012

Dorpskernherwaardering Denderbelle Dorp-Kerk-speelplein en Pastorij

Wandel- en Fietsrouteplan.

Karel Uyttersprot, geboren en getogen Bellenaar: ” N-VA pleit voor een grondige herwaardering van de dorpskern van Denderbelle.
Decennialang  is hier niets fundamenteels gebeurd, het Dorp geeft geen aantrekkelijke aanblik. Er valt nochtans iets moois van te maken.
De Dorpskernvernieuwing moet gebeuren via een totaalconcept met groen, nieuwe bestrating, nieuwbouw dat op een gezonde mannier wordt ingeplant,
goed uitgedachte parkeerplaatsen, een mooi speelterrein…
Het Dorp biedt hiervoor een aantal mogelijkheden en opportuniteiten.
Er is de mooie, historische pastorij, de geklasseerde St Martinuskerk (van 1539), het gemeentehuis en het open terrein daar tegenover,
het speelplein en kantine, de gecreëerde open ruimte tussen pastorij en Dorp…”


 Achterkant pastorij Denderbelle, rechts ziet met het Gemeentehuis.

De pastorij

De pastorij van Denderbelle, Dorp 9, staat bekend als een waardevol gebouw. Het dateert in zijn huidige vorm van 1864, maar gaat terug tot 1572 toen er sprake was van een priesteraige te Denderbelle.
Het  is één van de meest waardevolle gebouwen van de gemeente.
Vader, Jozef Uyttersprot (°1917-†2004) was ruim 50 jaar koster in Denderbelle, vandaar ook dat wij het gebouw goed kennen.
Het  is goed gelegen  met ruimte voor parking en een terras voor het gebouw, het heeft een prachtige tuin(foto) die uitgeeft op de weiden (meersen), de oude pastoorswoning heeft de hoge plafonds, mooie vloer, en deuren …  Hier kan iets moois mee gedaan worden.
De pastorij is eigendom van de gemeente en staat leeg sinds het vertrek van de laatste pastoor, E.H.Johan Van Daele, medio 2011.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de pastorij verkocht worden. Wij stellen voor dat bij de verkoop een aantal verplichtingen worden opgelegd met het oog op het behoud van dit historisch waardevol gebouw. Dit kan na verkoop verbouwd worden tot  bv een taverne, restaurant, Bed en Breakfast,…

Het Speelplein en kantine:


Het speelplein is een bijzondere ontmoetingsplaats.
Niet allen vinden hier de bloeiende jeugdbewegingen hier een onderkomen, bovendien is het plein en de ‘kantine’ zowat dé ontmoetingsplaats geworden van het verenigingsleven.
Dit moet bewaard blijven en geoptimaliseerd worden met speeltuigen, …
Het speelplein en der tuin van de Pastorij grenzen voor het overgrote deel aan elkaar, wat een aantal mogelijkheden schept..

De Kerk

De kerk is toegewijd aan de H.Martinus en de H.Cornelius. Het is van oudsher een bedevaartsoord tegen de ‘seskens’ of de stuipen. Het oudste gedeelte dateert van 1539. Aan de voorgevel bevindt zich een gedenksteen met de slachtoffers van de 1° Wereldoorlog (WO I). Deze gedenksteen wordt gerenoveerd met het oog op de herdenkingen van 100 Jaar WO I die in 2014 plaatsvinden. Momenteel wordt getracht de namen van de slachtoffers terug te vinden . De tand des tijds heeft een gedeelte van deze gedenksteen onleesbaar gemaakt.

Het Gemeentehuis

Het Gemeentehuis van Denderbelle is beschermd en heeft nog een beperkte functie. Tegenover het gemeentehuis ligt al vele jaren een braakliggend terrein. Ook dit willen wij een functie geven en opnemen in het totaalplan.

Dag en Fietstoerisme langs Belle en Wieze:

Denderbelle,samen met het geklasseerde dorpsplein van de aanpalende deelgemeente Wieze, willen wij  een project uitwerken rond Dag- en Fietstoerisme, mogelijks ook voor verblijfstoerisme in de regio.
De aanwezigheid van de Dender,de bestaande fietspaden, de nabijheid van Aalst en Dendermonde, de nabijheid van Denderbelle Broek, lenen zich tot heel wat mogelijkheden.


Toelichting : links onder: speelplein en kantine, centraal onderaan Pastorij, groen gedeelte centraal: open ruimte tussen kerk en Pastorij;
centraal: H.H. Martinus en Corneliuskerk, hoek Meerskant en Klein Gent: Gemeentehuis met daartegenover braakliggend terrein.

Voor N-VA Denderbelle-Lebbeke-Wieze