vrijdag 6 april 2012

35 Jaar N-VA huis-aan-huisblad Wielebelleke te Lebbeke

Beste Persmedewerker,

Hierbij maken wij u het pas verschenen nummer van ’t Wielebelleke over, het huis-aan-huis informatieblad van N-VA Lebbeke.

Het is het eerste nummer van Jaargang 35 !

Inderdaad, 't Wielebelleke bestaat onafgebroken 35 jaar lang (zie collage van de verschillende vormgevingen over de jaren heen).


't Wielebelleke werd gestart in 1978 als Volksunie Informatieblad Groot Lebbeke.

De naam is een creatieve samentrekking van Wieze-Lebbeke-Belle.

Karel Uyttersprot, toenmalig VU voorzitter en verantwoordelijke uitgever:” Ik was pas gehuwd en van Belle naar Lebbeke komen wonen. Samen met een schare jonge enthousiastelingen werd er gestart met een huis-aan-huis blad om onze eigen, soms eigenzinnige visie, op het politieke gebeuren in groot Lebbeke weer te geven. Het was nog de tijd van de stencilmachine, die op een achterkamer bij Hugo De Mol stond. Teksten schrijven en bespreken,stencils dienden getypt en afgedraaid te worden, recto-verso, dikwijls met heel wat problemen. Dan dienden de stencils gevouwen te worden,elk nummer telde in totaal zowat12 blz, klein formaat en werd dan bedeeld over de 8000 brievenbussen van Lebbeke, Belle en Wieze. Telkens weer een huzarestukje. De financiering gebeurde door het organiseren van een jaarlijks bal of een eetfestijn” (Zie bijlage ’t Wielebelleke mei 1978)

Het is ongetwijfeld uniek in de streek en zelfs vrij uniek in Vlaanderen, dat een politiek huis-aan-huis blad het, onafgebroken, 35 jaar vol houdt.

Toen tien jaar geleden de Volksunie uiteenviel in N-VA en Spirit (dat ondertussen opgehouden heeft te bestaan), was het logisch dat de N-VA deze traditie zou verderzetten.

Gedurende de loop der jaren is 't Wielebelleken sterk van uitzicht veranderd, van een zwart-wit stencil met primitieve tekeningen, werd het later in offset gedrukt maar is het nu een professioneel gedrukt blad, in vier-kleurendruk.

André Segers,voorzitter N-VA en huidig verantwoordelijk uitgever: “Als je de oude nummers ziet en wat nu voorligt kan men dat haast niet geloven welke weg er is afgelegd. De pionierstijd van toen, op een primitieve wijze een dergelijk product afleveren verdient respect en bewondering. Verschillende jonge bestuursleden van toen zijn nog altijd actief binnen het huidige bestuur, hen komt alle eer toe. De huidige technische mogelijkheden van informatica, prepress, print,... hebben het allemaal wat gemakkelijker gemaakt. Met een ruime schare vrijwilligers bedienen wij 3 a 4 keer per jaar alle brievenbussen van Belle, Lebbeke en Wieze, door weer en wind.”

Voor het N-VA bestuur,
Karel Uyttersprot
Verantwoordelijke communicatie
Volksvertegenwoordiger