zaterdag 9 april 2011

Jong N-VA Lebbeke en Jong N-VA Nationaal pleiten voor een Vlaamse Autipas in Vlaanderen.

Autisme ligt Jong N-VA Lebbeke nauw aan het hart. Eén van onze bestuursleden, Pieter Paul Moens, heeft zelf een autismespectrumstoornis, nl. het syndroom van Asperger.

Reeds in 2008 lanceerde Pieter Paul Moens ( Jong N-VA Lebbeke ) het idee om een Vlaamse Autipas voor personen met een autismespectrumstoornis in te voeren. Het concept is afkomstig uit Engeland. Een dergelijke pas bevat verschillende typische kenmerken die het gevolg zijn van de stoornis van de houder. Deze gegevens bieden nuttige informatie voor hulpverleners in een crisissituaties of in contacten met diverse instanties.

Toenmalige Minister Vanackere toonde in eerste instantie interesse, maar na een negatief advies van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap ( VAPH ) belandde het voorstel in de prullenmand. Het al dan niet invoeren van een Autipas werd daarbij doorgeschoven naar de belangenverenigingen (Vlaamse Vereniging Autisme).
Ook huidig minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil niet verder gaan dan het “overwegen om het initiatief m.b.t. de Autipas te faciliteren en te promoten”, zo blijkt uit een antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Helga Stevens.

Net als Kim Van Cauteren, nationaal voorzitter van Jong N-VA, betreurt Pieter Paul Moens dat de Vlaamse Overheid het idee van de Autipas niet wil ondersteunen.

Een dergelijk systeem bestaat op dit moment reeds in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zowel personen met een autismespectrumstoornis als hun omgeving zijn er laaiend enthousiast over de Autipas. De eenvoudige en duidelijke wijze waarop de Autipas de nodige informatie over de houder ervan verschaft, kan op veel bijval rekenen.

Pieter Paul Moens : “Nochtans bestaan er reeds verschillende soorten passen in Vlaanderen o.a een dovenpas , een diabetespas , een kaart voor de ziekte van de Von Willebrand .” Hij begrijpt niet waarom er dan geen pas kan ingevoerd worden voor personen met een autismespectrumstoornis.

Kim Van Cauteren: “Wij vragen dat minister Vandeurzen zich ertoe engageert om de Autipas te ontwikkelen in samenwerking met de belangenverenigingen. De Vlaamse Overheid mag personen met een autismespectrumstoornis niet langer in de kou laten staan!”